E-Sigaraların yasaklanmasına karşı SAN FRANCISCO’ya verilen reaksiyolar neler ?

E-Sigaraların yasaklanmasına karşı SAN FRANCISCO’ya verilen reaksiyolar neler ?

Halk Sağlığı Boston Üniversitesi, Toplum Sağlığı Bilimleri Departmanı Profesörü Dr. Michael Siegel

“San Francisco Denetim Kurulu, Philip Morrise’e büyük bir hediye vermeye hazır” (Dr. Michael Siegel: “San Francisco Denetim Kurulu, Philip Morrise’e büyük bir hediye vermeye hazır,” Hikayenin Geri Kalanı: Tütün ve Alkol Haberleri Analizi ve Yorumu, 6/22/19)

“Bugün erken saatlerde Kurul, perakende ve online satışlar dahil olmak üzere şehirdeki tüm elektronik sigara satışını yasaklayacak bir kararı onaylamıştır. Kanunlaşmadan önce karar, son bir oylamaya sunulur ve bunun da gelecek hafta yapılması bekleniyor. … İlginç bir şekilde San Francisco Denetim Kurulu, her yıl 400,00’den fazla Amerikan vatandaşını (40,000’den fazla Kaliforniyalı dahil olmak üzere) öldüren gerçek sigaraların devam eden ve serbest satışına izin vermektedir.” (Dr. Michael Siegel: “San Francisco Denetim Kurulu, Philip Morrise’e büyük bir hediye vermeye hazır,” Hikayenin Geri Kalanı: Tütün ve Alkol Haberleri Analizi ve Yorumu, 6/22/19)

“Bu, gördüğüm en çılgın kamu sağlığı önerilerinden biri olmalı. Bu kanun temel olarak şunu söylüyor: “Çocuklarımızın sağlığını o kadar çok önemsiyoruz ki, tam bir güvenlik incelemesi olmadan elektronik sigaraların pazarda kalmasına izin vermiyoruz. Ama, kapsamlı güvenlik incelemeleri yapılan ve her yıl yüz binlerce Amerikalının ölümünden sorumlu olduğu bulunan sigaralara izin vermekten son derece mutluyuz” (Michael Siegel, “SF Neden Sahte Sigaraları Yasaklamayı Düşünüyor da Gerçek Sigaraların Pazarda Kalmasına İzin Veriyor?” San Francisco Examiner, 3/26/19)

David J. Johns, Ulusal Siyahi Adalet Koalisyonu Yetkili Müdürü

“Bu yasağın, siyahi topluluk üzerinde birçok potansiyel negatif etkisi olacaktır. Birincisi, tüm buhar ürünlerini kaldıran bir yasa, sigara içmeyi bırakmış insanların geri dönmesine neden olabilir. Basitçe söylemek gerekirse, yasak işe yaramaz. Kanun yapıcılar, makul beklentileri uygulamaktan sorumludur. Bununla birlikte bunu sorumluluk bilinci ile yapalım, politikaları ihlal eden şirketler için sorumluluk çerçevesinde bir pazarlama ve izlenebilirlik ile ilgili mevzuat üzerinde odaklanmalıyız.”

 “Yetişkinler, yetişkin kararları alma fırsatına sahip olmalı ve biz de hem sigara hem de e-sigara alternatiflerini kullanan yetişkinlerin sayısını düşürmek için yollar aramaya devam etmeliyiz. Bilgiye dayalı kararlar veren sorumluluk sahibi yetişkinlerin haklarının kısıtlanmasının yanı sıra, sigaraların kullanımı ve satışının artması gibi istenmeyen sonuçlar da beraberinde gelmektedir.” (David J. Johns, Op-Ed, “San Francisco Elektronik Sigara Yasağı, Siyahi Topluluğu Orantısız Şekilde Etkileyecek,” San Francisco Examiner, 6/30/19)

San Francisco Chronicle Yayın Kurulu

“Bu kampanyanın bir gerçeklik kontrolüne ihtiyacı var. Elektronik sigara içimini araştırmak ve bunların gençlere çekici gelmesini sınırlamak için mantıklı tedbirler alınmıyor değil. Şehir, geçen yıl bir halk oylaması ile aromalı elektronik sigaralar için önlemler almıştır. Federal Gıda ve İlaç Dairesi, satışların kontrol altına alınmasını amaçlayan sınırlamalar ile kareye girmiştir. Elektronik sigara içme, cezbedici bir kamusal sorun. Üreticilere, elektronik sigara içmenin kötü bir alışkanlık olduğu iddiaları nedeniyle şüphe ile yaklaşılmalıdır.  Ancak elektronik sigara içmenin hak etmediği şey, şehrin karşılaşmak istemediği tütün suiistimali ve diğer sağlık tehlikelerinin büyük resmini değiştirmek için çok az şey yapan, öngörüsüz bir korkutucu hikaye dozudur.” (San Francisco Chronicle Yayın Kurulu, “Editör: San Francisco Elektronik Sigara İçme Yasağı, Tamamen Politik Bir Oyundur,” San Francisco Chronicle, 6/21/19)

Josh Barro, Köşe Yazarı

“San Francisco, Juul yerine sigaraları yasaklamalıydı” (Josh Barro, “San Francisco, Juul yerine sigaraları yasaklamalıydı,” New York Magazine, 6/26/19)

“İdeal olarak, nikotin ürünlerini kullanmayan kişilerin, özellikle de yasal yaş altındakilerin, herhangi bir nikotin ürününe başlama hevesini kıran ve elektronik sigara kullanıcılarının yanabilir sigaralara geçmesini önleyen ve sigara içen kişilerin elektronik sigaraya geçiş yapmasını teşvik eden bir kamu politikası istemelisiniz. San Francisco’nun önerdiği politika (Yasalaşmadan önce, Denetim Kurulu tarafından ikinci bir oylama daha yapılması gerekiyor), geleneksel sigaraların buhar ürünlerinden daha kolay elde edilmesine izin verdiğinden üçüncü testi geçemez.” (Josh Barro, “San Francisco, Juul yerine sigaraları yasaklamalıydı,” New York Magazine, 6/26/19)

“Elektronik sigara içmeye geçiş yapmayı düşünen veya çoktan geçiş yapmış olan sigara içen yetişkinler, şehir bunu daha uygun bir seçenek haleine getirdiğinden sigara almaya devam edebilir.” (Josh Barro, “San Francisco, Juul yerine sigaraları yasaklamalıydı,” New York Magazine, 6/26/19)

Los Angeles Times Yayın Kurulu

“San Francisco Denetim Kurulu, geçen hafta bu yasağa geçici bir onay verdi ve denetimcilerin, Salı günü yapılacak son oylamada desteklerini yeniden doğrulmaları bekleniyor. Denetimcilerin, geç olmadan ışığı görmelerini umuyoruz. Hem şehir sınırları dışında yaygın bir şekilde ulaşılabilir olan yasal bir ürünü yasaklamak kötü bir kamu politikası ve hem de kötünün iyisi olan tütün ürününün üzerine bu kadar gitmek kamu sağlığı için kötü bir durum”  (Los Angeles Times Yayın Kurulu, “San Francisco’nun E-Sigara Yasağı Hem Kötü bir Politika Hem de Kamu Sağlığı İçin Kötü bir Durum,” Los Angeles Times 6/24/19) 

“Gençlerin elektronik sigara içmesine saldırmak için, elektronik sigaraları herkes için yasa dışı hale getirmekten daha mantıklı yollar var. Eyalet zaten bir tanesini deniyor: İki yıl önce, tüm tütün ürünleri için yasal yaşı, 18’den 21’e çıkardılar, bu da lisede olan ve daha küçük okul arkadaşları için elektronik sigara alabilen gençler için bu ürünlere erişimi kesmişti. San Francisco geçen yıl bir başka karar daha aldı: gençleri cezbeden elma ve şeker aromalarını yasakladı. Ancak bu şehir, daha dar olan bu yasağı sonuçları göstermek için şansına vermedi. Üçüncü bir ihtimal de, örneğin yalnızca satış noktası kimlik okuyucuları kullanan perakende noktalara izin verilmesi ve tek seferde kaç elektronik sigara alınabileceğinin sınırlanması gibi yollar ile elektronik sigara satışlarını daha sıkı bir şekilde sınırlayabilir. ” (Los Angeles Times Yayın Kurulu, “San Francisco’nun E-Sigara Yasağı Hem Kötü bir Politika Hem de Kamu Sağlığı İçin Kötü bir Durum,” Los Angeles Times 6/24/19)

Yayınlanan 2019-07-08 Pods Makaleler 0 1537

Bir yorum bırakCevap bırak

Yorum yazmak için Giriş Yapmalısınız.

Blog arşiv

Blog kategorileri

En son yorumlar

Yorum yok

Blog arama

Menu